Varför behövs metoder – vi ska ju bara ha ett vanligt möte?

Såklart man kan ha möte utan ett helt batteri med metoder! MEN…ibland kan de vara bra att ha. En metod är ett recept på hur man stödjer en viss typ av diskussion. Alla har vi någon gång varit med om att möten är:

 • tråkiga
 • röriga
 • kommer inte framåt, står och stampar utan resultat
 • delade meningar om vad vi kom fram till
 • några pratar, resten är tysta, alltid samma personer som låter…
 • fattar inte riktigt vad som sägs i rummet
 • inser inte vilka konsekvenser ett beslut kan få
 • det blev fort och fel…
 • hinner inte med allt på agendan
 • diskussionerna sväller ut och handlar helt plötsligt om en liten detalj i sammanhanget
 • …..

Listan kan göras väldigt lång. Jag stannar här. För att råda bot på just detta underlättar det med att ha ett antal verktyg som stödjer den typ av frågeställningar som ofta förekommer på dina möten. Exempel på metoder vi använder är World Cafe, POL, kostnad-effektanalys, grafiska metaforer, värderingsövningar av olika slag, Strategic Visioning, skattjakt, korten på bordet etc…..Ingen av våra metoder funkar i alla möten men de har alla något som är bra – för en viss situation och ett visst typ av samtal som behövs.

Läs mer om Metodmaraton och jubileumsmingel här

Kort om exempel på metoder vi använder