Pia Villför Larsson

Certifierad facilitator, förändringsledare och grupputvecklare, graphic recorder, diplomerad coach

Pia Villför Larsson är en av grundarna av Facilitatorhuset 2003. Hon har på heltid arbetat som facilitator  och utbildare sedan 1998 och brinner verkligen för möten av olika slag!

Förutom ren facilitering och utbildning i facilitering använder Pia Villför Larsson grafisk facilitering i de flesta uppdrag. Hon  anlitas även som graphic recorder/grafisk dokumentatör för att enbart visualisera möten. Coaching, medborgardialog och  ledningsgruppsutveckling är områden som håller på att ta fart,  vilket ligger Pia nära om hjärtat.
Pias ledord

Det som under alla år har varit genomgående i allt Pia tar sig för kan sammanfattas i tre ord med mycket tanke bakom.

  • Tydlighet – för att alla ska förstå varför, vad och hur. Det är så lätt att vi tror vi förstår varandra, men så visar det sig att det ändå uppstår missförstånd om man inte är noggrann att tydliggöra vad man egentligen menar och vad man strävar efter.
  • Delaktighet – för att ta tillvara på hela kompetensen i rummet. Det är viktigt och precis lika spännande att ta reda på vad de tystlåtna har att säga i frågan. Dessutom fortsätter arbetet långt efter mötet på ett naturligt sätt om alla upplever sig ha bidragit.
  • Kreativitet – för att lösa framtidens utmaningar på nytt sätt. Det så viktigt att medarbetarnas inneboende kreativitet lockas fram och tas tillvara på i en organisation.


Varför facilitering?

Pia upptäckte kraften i facilitering redan 1995 som IT-projektledare. Facilitering gjorde det möjligt att samla hela systemet i rummet – från beställare, förvaltare, utvecklare till användare. På ett och samma möte kunde deltagarna klargöra sina olika behov och prioritera  önskemål till ett gemensamt slutresultat som alla stod bakom. Tack vare det kunde projektets ledtid kapas med hälften och skapa en IT-lösning som lever  än idag. Numera är facilitering ett otroligt kraftfullt sätt för Pia att jobba med i alla typer av förändringar. Det kan handla om såväl affärsplanering som mer ”mjuka” delar såsom gnissel i samarbetet som stör och tar energi i vardagen för kunderna eller ren förankring av t ex en vision eller  värdegrund. Som deltagare i en grupp som jobbat under Pias ledning är det något man minns. Varför det? Jo förutom all glädje och energi tillsammans med viktiga givande samtal blir det allt som oftast dokumenterat på ett alldeles eget smakfullt och proffsigt sätt. Det gör att man minns bättre. Kolla gärna in filmen nedan för ett litet smakprov!