Vad är en mötesmetod?

abcEn mötesmetod är ett recept på hur man stödjer en viss typ av diskussion. För att möjliggöra bästa resultat av en diskussion i grupp finns det många olika sorters metoder man kan få stöd av, som hjälper till med strukturen i samtalet och undviker att vissa favoritämnen tuggas om flera gånger under mötet. Ingen metod funkar på allt tyvärr. Därför är det bra med en stor verktygslåda med många olika sorters metoder som hjälper en att ha redskap för så många sorters gruppsamtal som möjligt. Det är tex bra att i början av ett möte etablera kontakt med gruppen och mellan deltagarna för det underlättar resten av mötet och hjälper till att få till en skönare öppen stämning där folk känner sig välkomna att bidra till innehållet. Vissa metoder är bra för den delen. Andra är bra på att stimulera kreativitet och hjälpa deltagarna att frikoppla så att de lättare kan se ”out of the box”. Sen finns det metoder som bäst stödjer diskussioner där man behöver vända och vrida på saker ett par varv för att analysera en fråga samt ett helt gäng metoder som hjälper till att komma till beslut i en grupp så att det känns ok även för dem med avvikande åsikter inledningsvis. Sist men inte minst kanske olika reflektionsmetoder skulle kunna göra stor skillnad för lärandet i våra organiationer. Kort och gott – kunskap om många olika mötesmetoder skapar trygghet för den som leder mötet och bra resultat och effektivare möten för dem som deltar på dem!

Metodmaraton – lär dig 10 mötesmetoder på två timmar

/Maria