35 – en metod att rangordna en massa goda förslag!

Tänk dig att du leder ett möte och det visar sig finnas en massa olika ideer om vad som behöver/kan göras. Lätt att bli förvirrad och inte veta vad du ska ta dig till för att säkerställa att ingen blir sur, ledsen, arg utan alla går därifrån nöjda och känner sig lyssnade på. Thiagis metod 35 kan vara en lösning då!

Gör såhär:

1. Låt alla på ett papper skriva sitt bästa förslag för just detta (ex bästa hälsotips, bästa tips för lyckas med förändring, bästa tips för vinna melodifestivalen etc etc)

2.Låt deltagarna vika ihop lappen så tipset står inuti och be deltagarna gå runt och bara byta lappar med varandra utan att läsa dem.

3. Deltagarna letar upp kompis och de står nu två och två. Varje par ska fördela 7 poäng mellan de båda tipsen som de nu råkar ha i händerna. Skriv poäng på baksidan av tipset, tex tips A får 5 p och tips B får 2p. 4p-3p, 6p-1p, men undvik att ge något tips 0-7 p. Alla tips måste få åtminstone nåt poäng i fördelningen.

4. Deltagare byter lappar med varandra igen några gånger.

5. Två och två får deltagarna återigen fördela 7 poäng enl ovan punkt 3. Låt alla siffror stå kvar vartefter i de olika omgångarna av att fördela poäng. Kör fem omgångar med fördelning av 7 poäng och byta lappar emellan.

6. Efter fem omgångar av fördelning av 7 poäng får deltagarna räkna ihop alla siffror som står på baksidan av just det tipset som de råkar ha i handen för stunden. Därefter lägger alla till 5 poäng. Alla idéer har nu värderats ett antal gånger och fått en rangordningssiffra.

7. Fråga gruppen om någon fick 35, 24, 33 p etc. De tre tips med bästa poängen läses upp.

8. Någon av deltagarna dokumenterar samtliga tips och skriver dit poängen och VIPS! så finns en rangordnad lista för alla dessa förslag:-)

Dessutom går alla därifrån med mycket energi och känner sig lyssnade på. Lycka till!

Läs mer här om Thiagis utbildning i metoder för interaktiva möten den 14-16 maj