Hur får vi med de tysta?

De som är tysta på möten kan uppfattas som svåra att tolka. Är de för eller emot, har de en annan åsikt? Är de tysta för att de inte vågar, för att de behöver tid att tänka eller för att de inte har någon åsikt?

Många mötesledare blir stressade av att vissa sitter tysta och vill ha några enkla knep. Vi brukar tipsa om att utforma en gedigen plan för hur ordet fördelas under mötet – att variera mellan helgrupp , bikupor, mindre grupper,  enskilt arbete och ibland också att var och en får skriva istället för att prata. Alla har inte behov av att prata i storgrupp utan kan bidra  via andra, via förslag på notislappar eller kommentarer i pausen.  Att tvingas att prata i storgrupp kan vara direkt obehagligt för den som behöver tid att tänka.

tystSusan Cain tar i sin bok ”Tyst: de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns”  ställning för de introverta personligheternas betydelse.  Hon menar att samhället undervärderar de lågmälda personligheterna, men att de introverta ofta är en tillgång för gruppen.  Läs mer på Susans hemsida eller den svenska beskrivning på bokus hemsida

Rekommenderas som sommarläsning!