Hur fördelar ni arbetet?

Så går sommarens härliga dagar mot sitt slut och vi är återigen inne i våra vardagsrutiner. Det finns nåt härligt över det också. Vi människor mår bra av rutiner. I alla fall om dom är positiva och underlättar för oss. Om vi flyttar fokus till arbetsgruppen kan det däremot finnas en och annan inarbetad rutin som kanske inte är till gagn för gruppen. Sånt som skapar irritation, sura miner och i slutänden lägre produktivitet. Många av arbetsgruppens rutiner och arbetsfördelning sinsemellan grundar sig på mer eller mindre ett första intryck av någon ny medarbetare. ”Du är ju ekonom så du får väl ta hand om ekonomin” kanske det kan låta. Men vem är mest lämpad att sköta den löpande bokföringen? Det kanske snarare har med personlig läggning att göra än vilken utbildning densamma har skaffat sig. Eller varför inte det klassiska misstaget som många har begått och fortfarande gör. ”Du är ju så duktig på det här så du får bli chef för det här gänget”…..och så får den duktiga experten bli belönad med att göra ett helt annat jobb som man inte alls har någon aning om passar just den personen. I början när en grupp är ny, måste gruppen bli styrd av en ledare som rakt av bara fördelar gruppens arbete för att det ska kunna bli något gjort över huvud taget. Men när gruppen sen funnit trygghet och litar mer på varandra börjar de verkliga behoven och kompetenserna att visa sig. Då är det dags att ta ett varv till med att finslipa och justera rutiner och arbetsfördelningen. Hur välslipade är era interna rutiner och sätt att samarbeta på?

/Maria

Facilitatorhusets hemsidaSitta i ring