Mötesdilemma – Kan man leda för mycket?

Efter klassföräldrarträffen i veckan tog jag på mig att sammanfatta vad vi hade kommit fram till i ett mail och fick till svar ”tack så mycket fru ordförande:-)” med glimten i ögat. Jag hade verkligen försökt att tona ner mig på mötet och ändå så hade det lyst igenom.
Vad hade jag gjort? Jo jag hade ställt frågor som  ”Vad ska vi prata om idag?” ”Vad skulle vi ha klart till idag?” Min (o)vana trogen att antecka aktiviteter o på slutet av mötet så blev det naturligt för mig läsa upp det vad som skulle göras och vem som var ansvarig.
Jag ville egentligen inte vara ordförande utan bara en av föräldrarna.
Hade jag tjänat på att inte ställa frågor? Hade gruppen tjänat på att jag inte gjorde det? I det korta perspektivet tror jag att vi alla tjänade på det men i längden kan det leda till att jag sitter med allt ansvar i knät.

Det skadar aldrig att stanna upp o reflektera – framförallt över det som känns självklart. Nästa gång ska jag dock inte automatiskt ta på mig att anteckna aktiviteter när det gäller föräldrarträffar utan vara lite mer cool. Just den här föräldragruppen har bestått av underbart trevliga personer där alla verkligen har bjudit till o det har varit ett nöje att ses.

Läs mer om facilitering på  Facilitatorhusets hemsida.