Neutral mötesledare – och chef?

Många studsar när vi påstår att mötesledaren ska vara neutral till innehållet. ”Vaddå neutral? Jag är ju chef?” En chef måste väl ha rätt att tycka en massa saker om hur verksamheten ska bedrivas?

Ska inte chefer leda möten då egentligen? Jo, absolut! Klart chefen ska vara mötesledare säger vi. Det är bara det att chefen måste fundera på vilken typ av möte som ska hållas. Det neutrala förhållningssättet till det som diskuteras är bra för att uppmuntra deltagande hos alla, även de som tycker annorlunda än chefen. Om det redan är bestämt att en arbetsgrupp ska fokusera på tre viktiga områden under kommande år, så är det lika bra att chefen kallar till ett möte där det informeras om detta – istället för att låtsas att det finns en massa valmöjligheter och hoppas på att gruppen själva ska komma fram till exakt samma resultat. Även om det redan är bestämt vad man ska fokusera på – så brukar det finnas möjligheter att styra över hur man ska göra det. Och i den dialogen kan mötesledaren (chefen) tjäna mycket engagemang på att ta ett steg tillbaka och lyssna på vad medarbetarna säger.

Läs mer om mötesledning, effektiva möten och möteskultur här