Har du modet att leda gruppen?

Har hållit ett gäng kurser i facilitering under januari. Alla i olika organisationer – men samma insikt dyker nästan alltid upp i alla utbildningar: ”Oj, man måste vara modig också” eller ”Oj, hur ska lilla jag våga föreslå att vi ska bryta alla traditioner och jobba på det nya sättet under just det här mötet” eller ”På utbildningar är det ok att ta ut svängarna lite i grupper, det förväntar man sig nästan. Men på möten ska allt gå till som vanligt”. Det är precis detta som är facilitatorrollen. Att vara chef på mötet och våga leda gruppen fullt ut för att de ska prestera på topp. Det betyder inte att man ska lägga orden i munnen på deltagarna, själv fatta beslut eller prata mest av alla för den delen. Men det betyder att du – i ditt uppdrag att facilitera/leda mötet – faktiskt inte sköter ditt jobb om du inte stöttar och stimulerar kreativiteten i gruppen på bästa sätt. Om du tänker så – blir det kanske lättare att hitta modet inom dig att våga gå in på ännu inte lika upptrampade stigar när det gäller mötesformer:-)

Trevlig helg!

/Maria

Facilitatorhusets hemsida