Härskartekniker på möten

Vi får ofta frågor och kommentarer om hur man som mötesledare och mötesdeltagare kan bemöta härskartekniker på möten. Berit Ås, norsk socialpsykolog, verkar vara den som myntade begreppet 1976 och handlar om att ”behålla sin position” i en diskussion eller i en grupp. Det är naturligt att tänka att det är andra som gör det – men jag misstänker att vi alla kan uppvisa detta lite mindre smickrande beteendet om vi känner oss hotade eller den sak vi företräder riskerar att minska i betydelse 🙁

Vilka är då dessa härskartekniker? Berit Ås har utökat sin lista och den består av dels de ursprungliga fem (osynliggöra, förlöjliga, undanhålla information, dubbebestraffning, påföra skuld och skam) kompletterat med 2 (objektifiering, våld eller hot om våld).

Hur kan vi agera när vi ser att detta händer på möten?
Om du blir utsatt själv är det bra att ta ett djupt andetag och stå på dig!
– ta plats om du blir osynliggjord, ifrågasätt om du saknar information, be att få korten på bordet om du saknar information, bryt mönstret om upplever dig ”bestraffad”. Det kan vara små subtila saker som att de andra tittar konstigt på dig när du pratar ”för mycket” och sedan när du försöker anpassa dig och för höra att du ”inte verkar vara intresserad” eller du har inte fått information om att mötet skulle ske och då får veta att du borde ha tagit reda på det själv.
Men…det är inte alltid vi orkar stå på oss och då kan det vara skönt om det finns en facilitator med på mötet som ju faktiskt har i uppdrag att hantera detta 🙂

Läs mer om facilitering och våra kurser i facilitering