En bra facilitator jobbar smart – inte hårt…

Vi är många som tycker det är viktigt att vara duktig på jobbet. Som facilitator ändrar man förstås inte beteende i första taget. Men det märks om en facilitator är erfaren när han/hon förstått att själva innehållet behöver man inte kunna så mycket av – det kan ju gruppen. Förstås schysst att hänga med i de stora dragen och de mest frekventa treställiga förkortningarna etc, men sen måste man kunna vila i att det inte är mitt jobb att kunna resten.
Det är inte lätt när man- som väldigt många gör – sitter på dubbla stolar under mötet. Facilitatorrollen och expertrollen är inte alltid enkla att mixa. Men en erfaren facilitator kan separera rollerna och vara professionell för det mesta. Ibland är det smart att inte jobba hårt helt enkelt:-)

Mer om facilitering finns här