Säg det högt – så blir det tydligt….

Har för ovanlighetens skull själv suttit i skolbänken ett par dagar. Vi fick lära oss mycket matnyttigt om coachande ledarskap. När vi dag 2 skulle sätta oss och öva började pusselbitarna falla på plats. Efter att jag tränat på att coacha en av kursdeltagarna och vi reflekterar kring övningen så säger han själv att det räckte ju med att bara sitta och prata och berätta om det här problemet så insåg han själv vad han måste göra åt det. Innan dess hade han gått i veckor och känt sig stressad över att vara överbelastad och bakbunden på många sätt. Han såg verkligen genuint lättad ut efteråt. Genast såg jag parallellen till facilitering. Det är ju det vi gör när vi jobbar med grupper också. Genom en strukturerad process, med pedagogiska arbetsformer, får vi alla mötesdeltagarna att börja uttala det som kanske aldrig annars blir sagt, vi hjälper grupper att se saker från olika vyer och därmed blir det lätt att se hur man ska komma framåt. Återigen får jag bekräftat kraften i att skapa goda samtal människor emellan och känner mig glad att just jag får hjälpa till med det!

Mer om facilitering och hur man kan jobba för att skapa tydlighet finns här