Workshop är "löjligt" – eller?

Vi är många som träffat på inställningen hos deltagare att de skulle kunna göra väldigt mycket för att slippa sitta med på just den här workshopen. Vad denna inställning har sin grund i varierar antagligen ganska mycket. Tex kan man vara rädd för något som kan komma fram under    workshopen som man inte vill ska se dagsljus. Det kan vara ren leda över att i många år suttit av denna typ av möten som sen inte gjort någon skillnad i praktiken eller att man helt enkelt vill göra som man själv tycker utan en massa andras inblandning. Oavsett anledning så står man ju där som facilitator och måste ta hand om problemet på något sätt. Här är det klokt att lyfta fram vår framgångsformel SMARR för diskussion i gruppen. SMARR är en förkortning och består av första bokstaven i Syfte, Mål, Arbetsgång, Roller och Regler. Om detta är tydligt formulerat för mötet och finns tillgängligt för hela gruppen är det bra att ta en diskussion om varför vi träffas, vad vi ska uppnå på det här mötet och vilket bidrag till detta alla i rummet har. Särskilt vilka roller som finns i rummet är viktigt att understryka, där blir det tydligt att utan just dessa personer kommer det saknas kompetens och goda ideér för det som avhandlas på workshopen. Att också lyfta upp vad alla som sitter där kan tjäna på att mötet blir bra är också framgångsrikt och kan hjälpa den missnöjda personen att lyfta blicken och vidga sina vyer något.

Läs mer om facilitering och workshopar här